NADZIM JOHAN

Ketua Aktivis PPIM, Datuk Nadzim Johan berkata, Datuk Iskandar Abdul Samad selaku Exco tersebut perlu campur tangan dalam perkara tersebut kepada pampasan itu melibatkan 208 orang pembeli dengan nilai RM13.77 juta.

Kata beliau, seorang wakil daripada pengadu, Rozrin Mohd. Salleh yang juga pembeli projek asrama SiberTel, telah berjumpa dengannya dan mendakwa pemaju asal projek berkenaan, Bidari Ehsan Sdn. Bhd. telah gulung tikar dan sedang berada di dalam proses pelupusan hutang kerana gagal melaksanakan terma dan syarat yang termaktub di dalam perjanjian jual beli.

Namun jelasnya, dimaklumkan projek telah diambil alih oleh satu syarikat pemaju yang mahu membaik pulih dan membangunkan semula projek terbengkalai Sibertel.

 “Masalah timbul apabila pemaju penyelamat tersebut iaitu Rising Charm Sdn. Bhd. hanya menawarkan pampasan RM10,000 yang akan dibayar dalam jangkamasa 36 bulan atau menawarkan kepada pembeli untuk membeli unit baru di tapak yang sama dengan harga hampir 300 kali ganda harga belian asal.

“PPIM telah berjumpa dengan wakil pengadu dan berpuas hati dengan aduan mereka. Kami menggesa Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Kehidupan Bandar Selangor (Iskandar) campur tangan dalam urusan pampasan ini,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.